2024. január 25.

KAPELLA2 PROD verzióváltás 2024.01.25

A KAPELLA2 rendszer PROD üzemi környezetében 2024.01.25-én csütörtökön 13:00-kor verzióváltás lesz. A frissítés keretében javítások, valamint a lentebb bemutatott funkciók kerülnek kihelyezésre. Sémaverzió váltás nem lesz.



 

A frissítés nem jár rendszer leállással, de munkamenet szakadások előfordulhatnak, amiért előre is szíves elnézésüket kérjük.

 

Főbb funkciók bemutatása:

 

 

• 7504203 érintett menetvonalak listázása - vonatszám

A vágányzárban érintett menetvonalak a vágányzár adatlapján listázásra kerülnek. Ez jogosultsághoz mérten látható. Vonatszám tekintetében módosul a megjelenítés az alábbiak szerint:
- végleges vonatszám abban az esetben, amennyiben rendelkezésre áll
- tervezett vonatszám, akkor ha nincs még végleges vonatszám, és tervezett vonatszám megadásra került
- üres ez a mező, ha tervezett vonatszám nem lett megadva, végleges vonatszám pedig nem áll még rendelkezésre

• 7504131 Szolgáltatás tényadat küldés

Problémát okozott korábban, hogy a felhasználók olyan szolgáltatás igényeket is lemondtak, vagy módosítottak, amelyek igénybevétele vagy már megkezdődött, vagy már részben, vagy egészben meg is történt.
Jelen fejlesztés lehetővé teszi, hogy ha a pályahálózat-működtető a szolgáltatás igények igénybevételekor az annak kezdetére vonatkozó naplózott eseményeket elküldik a Kapella2 rendszernek, akkor a szolgáltatás igények lemondásakor/módosításakor egy ellenőrzés segítségével a lemondás/módosítás nem lesz lehetséges.
A küldött tényadat időpecséttel a szolgáltatások adatlapján megjelenítésre kerül, illetve annak visszavonása is.
Abban az esetben, ha a szolgáltatás igényhez van már tényadat rögzítve, a lemondás rögzítésekor a megrendelő figyelmeztető üzenetben értesül a lemondás elutasításáról, és a lemondási igényt nem tárolja a rendszer. Hibaüzenet a felhasználó felé: „A szolgáltatás igénybevétele PHM adatszolgáltatás alapján már megkezdődött. A lemondás/módosítás nem lehetséges a megadott napokra!”

• 7504023 Szolgálati menetrend - Menetrendi jelek módosítása (Inaktív állapotban kerül kihelyezésre, az élesítés későbbi időpontban várható)

Menetrendi jelek módosítása:
A forgalmi technológia PHM oldali elkészítését követően (végleges menetrend és kiutalt igények esetén) előfordulnak olyan technológiai szituációk, amelyek szükségessé teszik a Menetrendi segédkönyv szerinti menetrendi jelek alkalmazását állomásonként és/vagy irányonként annak érdekében, hogy a vonatközlekedés lebonyolításakor a forgalmi utasításnak megfelelően a mozdonyvezető a vonat közlekedést a szolgálati menetrendből tájékozódva tudja szabályozni, így elkerülhető a külön csak az adott szabályozás érdekében írásbeli rendelkezés kézbesítése.
A pályavasút a szükséges menetrendi jelre vonatkozó módosításokat önállóan fogja végrehajtani az alábbi keretek között:

  • a menetvonal igény már kiutalásra került
  • a módosítás napkijelölés tekintetében csak az adott verzión belüli történhet
  • 5 napon túli időszakra vonatkozhat,
  • napkijelölés tekintetében kevesebb lehet, de kiterjesztésre nem lesz lehetőség

A módosítás tárolásakor kettő verzió jön létre, de az igénytípus nem változik
Az új igény verzió automatikusan kiutalódik, a menetrendi jelek a megváltoztatott értékekkel az adatbázisban letárolódnak.
A megrendelő személy nem változik, viszont az új verzióban a létrehozó felhasználó jelenik meg.
A lemondó verzió adatlapján megjelenítésre kerül, hogy a módosítás forgalmi technológia változás miatt jött létre.;
Az új igény verzióban a változás gomra kattintva meg kell jeleníteni a menetrendi jel változás tényét a most szokásos módon; és erre az információra szűrni is lehet „Menetrendi jel módosítás” szűréssel.
A módosításról az érintett kapacitásigénylő automatikus email kap

 

 



Vissza